Kormoran – FestBier
Niedawna premiera Kormorana w końcu doczekała się u mnie recenzji, jednak już kilka dni temu miałem okazję próbować tego piwa i muszę przyznać, że jest naprawdę ok.
Etykieta jest w barwach niebieskich z dodatkiem czarnych rombów oraz purpury w dolnej części. Od razu rzuca się nam nazwa piwa, będąca jednocześnie stylem, w którym uwarzono to piwo – FestBier. Ponad nazwą widzimy dwa lwy opierające się majestatycznie na tarczy w herbie, której złotym kolorem ukazuje się nam szyszka chmielu. Całość zwieńczona jest koroną. Pod nazwa widzimy logo browaru oraz nawę Kormoran. Na froncie widzimy również ekstrakt początkowy piwa 14,5 % oraz alkohol 5,7%. Kusi by przytoczyć małą anegdotkę z kupna tego piwa. Sprzedawczyni w sklepie z spod znaku płaza, podając mi piwo powiedziała zdumiona z lekkim oburzeniem. „O Boże! 14% alkoholu!”.
Kontr etykieta zdominowana jest już przez purpurowy kolor. Widzimy tam przysłowiową baśń oraz podstawowe informacje o składzie piwa. Czyli mamy tutaj wodę słód jęczmienny jasny i ciemny, chmiel i drożdże. Niestety na stronie nie znalazłem więcej informacji.
Kapsel czarny z logiem i nazwą browaru, oraz dopiskiem „Piwa warzone z pasją”
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Degustacja
Przejdźmy do degustacji 11.10.2021, a piwo ma datę ważności do 02.03.2022
Aromat 14/14
Aromat słodowy, chmielowy, chlebowy
Wygląd 5/6
Piana biała, zbita, lecz robią się dziury i duże bąble, jest ona średnio trwała. Piwo jest mętne.
Smak 17/18
Piwo jest słodowe, pełne, delikatnie chmielowe. Aromaty chlebowe bardzo delikatnie wyczuwalne, orzeźwiające
Goryczka 5/6
Goryczka średnia, średnio utrzymująca się. Pasuje do słodkiej kontry
Odczucie w ustach 5/6
Piwo jest pełne, wysycone odpowiednio.
Ogólne wrażenie:
Piwo jest bardzo dobrej można powiedzieć, że jest to ciekawa odpowiedź na Kellerskie od Cieszyna i Pinty
Suma punktów: 46/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.