fbpx
Wawrzyniec

Browar Wawrzyniec – Koźlak dubeltowy

Przede mną naprawdę mocne piwo z browaru Wawrzyniec, bo aż 22 stopnie Ballinga na starcie. Po moich doświadczeniach z tym browarem mam naprawdę wielkie oczekiwania względem tego napitku. 

Butelka 500 ml o charakterystyk kroju etykiety. Kolorem dominującym na etykiecie jest ciemna zieleń kojarząca się raczej z jesiennymi odcieniem. Wydaje się że piwo w sam raz na początek września. Po środku od góry do dołu widzimy pasek wyglądający jak siateczka. Została wyszczególniona nazwa browaru, piwa, Przedstawiono piękne logo browaru oraz poinformowano nas iż piwo jest dolnej fermentacji.

Kontr etykieta zawiera podstawowe informacje o piwie.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu

Goryczka 2/5; słodowość 5/5; alkohol 4/5

alk. 8,5% obj. Ekstrakt początkowy 22° blg

Krawatka zielona z Literką K i logiem browaru, natomiast kapsle srebrny z logiem browaru.

Degustacja:

Przejdźmy do degustacji 01.09.2023, a piwo ma datę ważności do 31.01.2024.

Aromat 14/14
Aromat gęsty, słodowy, karmelowy. Suszone owoce. Pięknie

Wygląd 6/6
Ciemny, miedziany kolor, niemal nieprzenikniony. Piana kremowa, drobnopęcherzykowa, szybko opada.

Smak 18/18
Mocny, słodowy, aromat przypalanej skórki od chleba, karmelowy. Smak jest bardzo złożony, wyczuwalne są suszone śliwki. Pyszotka, zamiast zupy do obiadu, nada się!

Goryczka 4/6
Goryczka słaba

Odczucie w ustach 5/6
Piwo jest gęste, sycące, niemal ulep, gładkie. Gdzie to rozgrzewanie, przy 8,5% alkoholu powinno rozgrzewać! Brawo!

Ogólne wrażenie:
No sztos! Bardzo dobre złożone piwo. Piwo jest genialne w swojej prostocie. Nie potrzeba kilogramów chmielu by zrobić naprawdę dobre piwo, które pije się z przyjemnością.

Suma punktów: 47/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patroniteklik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *