Browar Łańcut & Pinta – K◊ – RICE LAGER
Butelkę trzeciego w moim życiu Łańcuta przywiozła mi żona, aż z Rzeszowa. W sumie to trzecia i ostatnia butelka. Przede mną ryżowy lager .
Na etykiecie widzimy logo browaru Łańcut i Pinta. Sama etykieta jest czerwono siwa i wygląda dość staromodnie, powiało komuną. Nazwa piwa to K z śmieszny diamencikiem ◊. Na froncie widzimy już podstawowe informacje o piwie. Piwo jest niepasteryzowane, niefiltrowane. Piwo jasne, full light. Ekstrakt 12,5% wag, a alkohol 5,2% obj.
SKŁAD: słód Premium Pilsner, Carapils, płatki ryżowe; chmiel Styrian Cardinal, Styrian Wolf; drożdże płynne
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 24.11.2022, rozlew do 24.03.2023.
Aromat 13/14
Aromat chmielowy. Czysty aromat. Mam nadzieje ze smakuje tak dobrze jak pachnie
Wygląd 3/6
Piwo jest słomkowej barwy, opalizujące. Nie jest klarowne, a to minus każdego lagera. Piana zbita, drobnopęcherzykowa trwała i wysoka.
Smak 18/18
No i smakuje jak pachnie. Czysty w smaku, może delikatnie słodowy, ale raczej wytrawny
Goryczka 5/6
Goryczka średnia, średnio długa bardzo pilsowa.
Odczucie w ustach 5/6
Piwo jest wytrawne. Delikatne wysycenie. Spodziewałem się gryzącego wysycenia. Po tym jak piwo samoistnie zaczęło opuszczać butelkę.
Ogólne wrażenie:
Bardzo fajne lekkie pijalne piwo, o delikatnym aromacie chmielu. Gdybym pił ciemno stwierdziłbym, że to pils. Wadą jest jednak mętność, która nie przystoi lagerom. No i samoistne opuszczanie butelki. Fajnie, że Łańcut nie pasterzuje swoich piw, ale trzeba je szybciej spijać i wymusić lepsze przechowywanie piw.
Suma punktów: 46/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.