Piwo Marcowe – Tradycyjne Niemieckie Pełne Piwo
Wprowadzenie:
Piwo Marcowe to wyjątkowy styl piwa, który ma długą historię i jest głęboko zakorzeniony w tradycji niemieckiej. To pełne, słodowe piwo dolnej fermentacji o miedzianej barwie. W dzisiejszym wpisie na bloga przyjrzymy się bliżej temu stylowi, jego charakterystyce i historii. Na koniec zaprezentuję Wam moją autorską recepturę na to wyjątkowe piwo fermentowane pod ciśnieniem. Nie obyło się bez dramatu!, ale o tym na końcu posta.
Charakterystyka:
Piwo Marcowe wyróżnia się czystym profilem i wyraźnym, słodowym smakiem. Jest pełne i słodsze od niektórych innych piw dolnej fermentacji, ale mniej bogate i słabsze od koźlaka. Ma delikatne nuty chlebowe, tostowe i herbatnikowe pochodzące ze słodu monachijskiego. Charakteryzuje się również umiarkowaną goryczką, która zapewnia balans dla słodowości piwa.
Historia:
Piwo Marcowe ma swoje korzenie w Bawarii, gdzie w przeszłości istniały restrykcje dotyczące warzenia piwa w okresie letnim ze względu na zagrożenie pożarowe. Aby zaspokoić potrzeby piwoszy w cieplejszych miesiącach, piwowarzy rozpoczynali warzenie piwa Marcowego już w marcu. Piwa te były leżakowane w głębokich piwnicach o stałej niskiej temperaturze. Tradycja picia piwa Marcowego przed dniem św. Michała i końcem sezonu warzelnego nadal jest obecna w okolicach Oktoberfestu.
Receptura na 31 litrów piwa Marcowego fermentowanego pod ciśnieniem:
Ekstrakt początkowy: 13.5 BLG
Alkohol: 5.6%
IBU: 26
Barwa 16 EBC
Składniki:
– 2.3 kg słodu monachijskiego I
– 0.4 kg słodu monachijskiego II
– 2.55 kg słodu wiedeńskiego
– 2.5 kg słodu pilzneńskiego
– 0.25 kg słodu Carahell
– 0.18 kg słodu Caramunich II
– 0.125 g słodu karmelowego 150
– 30 g chmielu Marynka
– 50g chmielu Tettnang
– jedna tabletka whirlfloc
– Drożdże dolnej fermentacji dedykowane do piwa Marcowego. Ja użyłem dwu litrowego startera drożdży Fermentum Mobile Bawarska dolina FM31
Instrukcje:
1. Zacieranie odbywało się kociołku automatycznym Coobra CB5
– Stosunek wody do ziarna 4.2 l/kg:
– Podgrzej 34.9 L wody do zacierania do 69.2C
– Dodaj ziarna
– Przetrzymaj zacier 30 min w 64C
– Przetrzymaj zacier 60 min w 73C
– Przetrzymaj zacier 2 min w 78C
– Wysładzaj używając 12.6 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 39.2 L brzeczki
2. Gotowanie:
– Zagotuj brzeczkę i dodaj chmiel niemiecki.
Użyto do | Nazwa | Ilość | Czas |
Gotowanie | Początek wrzenia | 75 min | |
Gotowanie | Marynka | 30 g | 60 min |
Gotowanie | Tettnang | 50 g | 20 min |
– Gotuj mieszankę przez 75 minut, usuwając ewentualną pianę z powierzchni.
– Po zakończeniu gotowania schłodź mieszankę do temperatury fermentacji.
3. Fermentacja pod ciśnieniem FermZilla
– Przelej brzeczkę do ciśnieniowego zbiornika fermentacyjnego. Brzeczka powinna być bardzo dobrze napowietrzona.
– Dodaj drożdże dolnej fermentacji i zamknij fermentor szczelnie.
– Podnieś ciśnienie w zbiorniku przy pomocy butli CO2 do 14 – 16 PSI. Upewnij się, że fermentor jest szczelny. W mojej ocenie lagery wychodzą najlepiej kiedy zaczynają pracę pod ciśnieniem. Temperatura fermentacji około 20 °C. Dopilnować by w trakcie fermentacji temperatura oraz ciśnienie nie wahały się znacząco!
4. Fermentacja tradycyjna:
– Przelej schłodzoną brzeczkę do fermentora i dobrze napowietrz.
– Dodaj drożdże dolnej fermentacji i zamknij fermentor szczelnie.
– Umieść fermentor w miejscu o kontrolowanej temperaturze (ok. 10-12°C) i pozostaw na około 4-5 tygodnie, aby fermentacja mogła się zakończyć.
4. Leżakowanie:
– Przelej piwo do butelek z odpowiednimi kapslami lub kega.
– Pozostaw piwo w chłodnym miejscu (ok. 4-8°C) na około 4-6 tygodni, aby mogło się odpowiednio schłodzić i rozwinąć swój charakterystyczny smak.
5. Degustacja:
– Po odpowiednim leżakowaniu piwo Marcowe jest gotowe do degustacji. Podawaj je w szklankach do piwa o odpowiednim kształcie, aby cieszyć się pełnią jego aromatu.
Degustacja uwarzonego piwa:
Przejdźmy do degustacji 04.06.2023, Piwo rozlano 09.04.2023.
Aromat 12/14
Słodowy, karmelowy, chlebowy. Czysty aromat
Wygląd 6/6
Trwała biała piana, piwo o miedzianej barwie. Klarowne.
Smak 16/18
Piwo jest pełne i solidne. Chlebowe i lekko karmelowe
Goryczka 5/6
Goryczka słaba
Odczucie w ustach 5/6
Piwo jest przyjemne i gładkie w odbiorze. Wysycenie odpowiednie.
Ogólne wrażenie:
Bardzo dobre piwo warte powtórzenia.
Suma punktów: 44/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Podsumowanie:
Piwo Marcowe to tradycyjny niemiecki styl piwa, który jest pełny, słodowy i ma charakterystyczną miedzianą barwę. Jego historia sięga wieków, a dziś możemy samodzielnie warzyć to piwo w domu. Moja autorska receptura pozwoli Ci na przygotowanie piwa Marcowego, które możesz podzielić się z rodziną i przyjaciółmi. Spróbuj uwarzyć piwo w tym wyjątkowym stylu i ciesz się jego bogatym smakiem i aromatem. Na zdrowie i udanego warzenia!
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.