fbpx
IPAPinta

Browar Pinta – Thursday DIPA

Kolejne piwo z serii piw Pinty na każdy dzień tygodnia ląduje na moim biurku. Butelka 0,5 litra utrzymana w kolorze żółci i zieleni. Logo browary i nazwa serii piw wraz z tytułową warką. PINTA Psst… It’s Your Thursday DIPA – DDH Hazy DIPA, HOP RATE 17,5 g/l. Obok całej tej nazwy widzimy zdjęcie przedstawiającą butelkę wraz z całą wcześniej opisaną etykietę, na której widzimy butelkę…

Kontr etykieta nie zawiera, żadnych sensownych informacji, jedynie ekstrakt początkowy który wyniósł 18 °BLG oraz alkohol na poziomie 8%. Zostały również opisane alergeny, które wiele nam mówią o składzie piwa. Przejdziemy więc do strony browaru Pinta.

Na stronie znajdujemy następujące informacje:

 Słody:

 jęczmienny pilzneński, pszeniczny, owsiany, płatki owsiane, maltodekstryna, więc zasyp jest zupełnie taki sam jak w wcześniej opisanym piwie.

Chmiel:

Do kotła: Flex, na whirlpool: Centennial (USA), na zimno: Rody Hodowlane 20/20 (PL), El Dorado®, Azacca™ (USA); drożdże

Drożdże:

 SafAle™ S-33

Degustacja:

Przejdźmy do degustacji 30.11.2021, a piwo ma datę ważności do 11.07.2022

Aromat 13/14
Chmielowy, cytrusowy, białe owoce.

Wygląd 5/6
Piana wysoka, biała, trwała i drobnopęcherzykowa. Piwo jest mętne słomkowe

Smak 16/18
Piwo jest pełne, chmielowe, słodowe. Czuć owoce tropikalne.

Goryczka 4/6
Goryczka średnia, utrzymuje się średnio. Nieco gryząca

Odczucie w ustach 4/6
Piwo jest gładkie, pełne. Wysycenie może być nieco drażniące

Ogólne wrażenie:
Zdecydowanie smaczniejsze niż Wednesday IPA. Piwo delikatnie rozgrzewa

Suma punktów: 42/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj 

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patroniteklik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *