fbpx
Hajer  Uncategorized

Browar Hajer  – Zelter

Po raz pierwszy na moim blogu gości piwo z browaru Hajer.  Browar znajduje się na śląsku w miejscowości Bieruń.

Etykieta piwa jest w całości żółta, Widzimy na niej barmana rozlewającego piwo do kufli sześcioma rękami. Niczym hinduski bóg piwa. Nazwa piwa to Zelter, poniżej widzimy styl piwa jak i logo browaru. Zelter to z naszego na wasze woda mineralna

Z kontr etykiety dowiadujemy się ze piwo uwarzono  z słodu jęczmiennego, oraz płatków ryżowych, chmielu i drożdży. Piwa nie znajdziemy też na stronie browaru. Ekstrakt początkowy 12°BLG, Alkohol 4,8%, goryczka 37 IBU

Degustacja:

Przejdźmy do degustacji 03.12.2021, a piwo ma datę ważności do 29.09.2022

Aromat 13/14
Chmielowy, słodowy.

Wygląd 4/6
Piana biała, biała, średnio trwała i drobno pęcherzykowa. Piwo jest opalizujące

Smak 17/18
Piwo jest wytrwane. Bardzo lekkie.

Goryczka 6/6
Goryczka średnia, bardzo fajna

Odczucie w ustach 4/6
Piwo daje nam gładkie odczucie, wytrawne. Wysycenie odpowiednie

Ogólne wrażenie:
Bardzo fajne lekkie pijalne piwo.  

Suma punktów: 44/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj 

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patroniteklik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *