fbpx
KormoranPiwa Bezalkoholowe

Browar Kormoran – 1 na 100 Lite APA

Klasyczna półlitrowa butelka z browaru Kormoran o charakterystycznym kształcie.  Etykieta papierowa z nazwą serii 1 na 100. Barwa etykiety w odcieniach seledynu. Widzimy również delikatny napis Lite APA. Oczywiście na etykiecie widnieje również logo browaru i jego nazwa.

Od razu udałem się na stronę w celu zasięgnięcia większej ilości informacji.

Parametry piwa:

Składniki: woda, słody jęczmienne (jasne i ciemne), słody żytnie (jasne i ciemne), słód pszeniczny, chmiel (Citra, Lubelski, Marynka, Sybilla), drożdże.

Metoda warzenia: górna fermentacja, niefiltrowane

Pasteryzacja: tak

Gatunek piwa: lite rye american pale ale

Zawartość alkoholu: 1% obj.

Ekstrakt: 6,5% wag.

Barwa: słomkowa, mętne

Degustacja:

Przejdźmy do degustacji 24.08.2023, a piwo ma datę ważności do 31.01.2024.

Aromat 14/14

Cytrusowy, owocowy. Świetnie aromat chmielu Citra, jakoś jeszcze nie rozpoznaje chmielu Sybille, ale Citra to zdecydowanie mój ulubiony chmiel

Wygląd 6/6
Piwo jest delikatnie hazzy. Piana delikatnie kremowa, trwała drobnopęcherzykowa i wysoka.  

Smak 15/18
Lekko wytrawna, pełna słodowa i chmielowa.  

Goryczka 5/6
Goryczka mocna, trochę ostra. Wszystko przez to ze piwo było lekko wzburzone przed nalaniem

Odczucie w ustach 4/6
Lekko gryzące od drobin chmielu   

Ogólne wrażenie:
Piwo jest bardzo dobre, pod jednym warunkiem. Warunek ten zależy od konsumenta! Piwo należy przechowywać pionowo! Kategorycznie nie wolno wzburzać osadu, tym bardziej starać się go nalewać z jak najmniejszą ilością osadu. Prawidłowo nalana APA z serii 1 na 100 powinna być klarowna. Jeśli jednak wzburzymy to piwo, będzie ono mętne, błotniste i okrutnie gorzkie i gryzące.

Suma punktów: 44/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patroniteklik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *