fbpx
Pinta

Browar Pinta – Czarna dziura

Piwo uwarzone przez browar Pinta w stylu Schwarzbier, znaleźć można w półlitrowej butelce. Nazwa browaru oraz piwa widnieje na froncie butelki napisana białymi literami, na fioletowo czarnej etykiecie. Prawie nie widoczny u dołu etykiety jest styl w jakich uwarzono to piwo.

Na tyle etykiety poza alkoholem i ekstraktem początkowy niewiele znajdziemy. Dlatego zmuszeni jesteśmy posiłkować się stroną browaru.

Alkohol: 5,5% obj.

Ekstrakt: 13°Blg

Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, monachijski typ II, Carafa® Special typ II; ekstrakt. słodowy jęczmienny Sinamar®, chmiele: do kotła: Marynka, na whirlpool: Lubelski, na zimno do tanku: brak; drożdże: SafLager™ W34/70

Browar zaś tak opisuje swoje piwo: PINTA Czarna Dziura – czarne piwo w niemieckim stylu Schwarzbier. Poczuj gorzką  czekoladę od słodów palonych i szlachetną goryczkę

od klasycznych odmian europejskiego chmielu. Masz ochotę na ciemnego lagera? PINTA Czarna Dziura!

Kapsel z logiem browaru

Degustacja:

Przejdźmy do degustacji 15.06.2023, Terminu ważności do 23.06.2023.  

Aromat 14/14

Aromat tego piwa posiada nuty czekoladowe i kawowe. Bardzo przyjemnie pachnie

Wygląd 6/6
Piwo jest klarowne, czarne, niemal nieprzeniknione. Piana średnia, trwała drobnopęcherzykowa o lekko kremowej barwie.

Smak 15/18
Piwo jest bardzo dobre, posiada bardzo delikatne nuty kawowe, może nieco gorzkiej czekolady.

Goryczka 5/6
Goryczka średnia, lecz wyraźna bardzo fajna

Odczucie w ustach 4/6
Wysycenie jest odpowiednie, może nieco sciągające, lecz zbytnio nie przeszkadza. Pojawia się również odczucie wodnistości     

Ogólne wrażenie:
Rzadko zdąża mi się pić piwo w tym stylu jednak jest ono bardzo przyjemne. Czas chyba samemu popełnić takie piwo.

Suma punktów: 44/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patroniteklik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *