fbpx

Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 2 – Pojemniki fermentacyjne i akcesoria dodatkowe

Seria poradników, które pomogą Ci w domowym miodosytnictwie

Część 1 – Sprzęt: Garnki, garnuszki, kociołki i kotły
Część 2 – Pojemniki fermentacyjne i akcesoria dodatkowe
Część 3 – Wężyki, cukromierze i inne akcesoria
Część 4 – Butelkowanie miodu pitnego krok po kroku, przygotowanie butelek, higiena w domowej miodosytni

Część 5 – Pierwszy miód pitny jak się przygotować

Część 6 – Miód jako składnik miodu pitnego
Część 7 – Woda i jej znaczenie w domowym miodosytnictwie

Fermentory i akcesoria dodatkowe

Podczas produkcji miodu pitnego poza porządnym garem do przygotowania brzeczki miodowej ważny jest również odpowiedni pojemnik do fermentacji.

Najpopularniejsze obecnie są szklane balony, zwane również korflaszami czy gąsiorami. Mają one swoje zalety i wady. Na szczęście w dobie Internetu nasze możliwości w wyborze pojemników fermentacyjnych znacznie się poszerzyły. 

Wybierając fermentor nie możemy pominąć akcesoriów dodatkowych takich jak korki czy rurki fermentacyjne.

Postaram się w dużym skrócie opisać wszystkie wady i zalety poszczególnych fermentorów. 

Najważniejsza cechami pojemnika fermentacyjnego powinna być szczelność, trwałość oraz utrzymanie czystości fermentora.

Gąsior do wina typu dama 5 L

  • Plusy:
    • Grube szkło
    • Dość proste w myciu
    • Możliwość eksperymentowania
    • Po burzliwej fermentacji można do nich zlać gotowy miód i dodać przyprawy lub sok na cichą fermentację
  • Minusy:
    • Duże straty podczas fermentacji
    • Utrudniony dobór korków

Balon szklany

  • Plusy:
    • Szkło, które umożliwia długie leżakowanie
    • Dostęp do dużej ilości gąsiorów o różnej objętości od 8 – 100 litrów
  • Minusy:
    • Cienkie szkło
    • Podatność na pęknięcia podczas fermentacji, transportu i mycia
    • Trudność w określeniu temperatury fermentacji
    • Bardzo trudne mycie
  • Sugestie:
    • Podczas mycia w wannie czy brodziku najlepiej ustawić go na grubym ręczniku. Dzięki temu zmniejszymy szanse na pęknięcie balonu

Balon szklany z dużym otworem

  • Plusy:
    • Szkło które umożliwia długie leżakowanie
    • Dostęp do dużej ilości gąsiorów o różnej objętości od 8 – 100 litrów
    • Bardzo łatwe mycie
  • Minusy:
    • Cienkie szkło
    • Podatność na pęknięcia podczas transportu i mycia
      • Trudność w określeniu temperatury fermentacji
      • Trudność z dopasowaniem korka

Szklany słoik/balon do kiszenia ogórków

  • Plusy:
    • Szkło które umożliwia długie leżakowanie
    • Balony o objętości do 30 litrów
    • Grube szkło
    • Bardzo łatwe mycie
  • Minusy:
    • Ciężar
    • Trudność w określeniu temperatury fermentacji
    • Woda umieszczana w wieczku szybko odparowuje

Wiadro fermentacyjne 15l i 30l

  • Ważne:
    • Wiadro musi być dopuszczone do kontaktu z żywnością
  • Plusy:
    • Bardzo łatwe mycie
    • Tanie
    • Łatwo określić temperaturę fermentacji
    • Wybór miedzy wiadrem z kranikiem lub bez
  • Minusy:
    • Nie nadaje się do długiego leżakowania
  • Sugestie:
    •  Łatwiej prowadzić fermentacje w pojemnikach bez kranika. Nie mamy ryzyka związanego z cieknącym kranikiem

Beczka plastikowa fermentacyjna

  • Ważne:
    • beczka musi być dopuszczone do kontaktu z żywnością
  • Plusy:
    • Duża pojemność
    • Bardzo łatwe mycie
    • Tanie
    • Wybór miedzy beczką z kranikiem lub bez
  • Minusy:
    • Nie nadaje się do długiego leżakowania
    • Szybko się zużywa

Tank fermentacyjny z płaszczem cieplnym 1300 L

  • Plusy:
    • Stal nierdzewna
    • właz górny i boczny,
    • Zawory spustowe
    • termometr analogowy,
    • zawór na pobieranie próbek DN15,
    • płaszcz chłodzący – 0,5 m2/1.000 lit,
    • Możliwość leżakowania i fermentacji
  • Minusy:
    • Brak

Zbiornik do fermentacji lub leżakowania

  • Plusy:
    • Stal nierdzewna
    • właz górny,
    • Zawory spustowe
    • zawór na pobieranie próbek,
    • Możliwość wybory objętości
    • Możliwość leżakowania i fermentacji
  • Minusy:
    • Brak kontroli temperatury

Beczka dębowa

  • Sugestie:
    • Wpływ na smak ma wiek beczki oraz to jaki alkohol znajdował się w niej przedtem w przypadku używanej beczki. Na smak ma również wpływ stopień wypalenia beczki.
  • Plusy:
    • Wybór miedzy stopniem wypalenia beczki
    • Wybór miedzy rodzajem drewna
    • Dostępne są beczki od 5l
    • Można przeprowadzić cichą i burzliwą fermentację
  • Minusy:
    • Mycie
    • Ryzyko rozszczelnienia

AKCESORIA DODATKOWE

Korek z drewna korkowego

  • Plusy:
    • Naturalny materiał
  • Minusy:
    • Nieszczelny, więc może być przyczyną braku „bulkania”
    • Może wypadać
    • Może spleśnieć

Korek gumowy

  • Plusy:
    • Szczelny
    • Łatwe mycie
    • W zależności od typu można wcisnąć lub naciągnąć na wylot balonu
    • Duży wybór
  • Minusy:
    • Brak

Korek do Balonu Szerokootworowego

  • Plusy:
    • Możliwość zatkania balonu szerokootworowego
  • Minusy:
    • Może się zsunąć

Korek do wiadra fermentacyjnego

  • Plusy:
    • Wybór miedzy korkami z otworem i zaślepionymi
    • Korki zaślepione ułatwiają mycie
  • Minusy:
    • Brak

Szklana rurka fermentacyjna

  • Sugestie:
    • Rurkę podczas burzliwej fermentacji można napełnić roztworem pirosiarczanu potasu
    • Podczas cichej fermentacji można użyć oleju roślinnego (nie odparowuje)
  • Plusy:
    • Łatwa w myciu
  • Minusy:
    • krucha

Plastikowa rurka fermentacyjna

  • Sugestie:
    • Rurkę podczas burzliwej fermentacji można napełnić roztworem pirosiarczanu potasu
    • Podczas cichej fermentacji można użyć oleju roślinnego (nie odparowuje)
  • Plusy:
    • Łatwa w myciu
  • Minusy:
    • 2 komory – woda szybko odparowuje, można ten moment przegapić

Plastikowa rurka fermentacyjna wielokomorowa

  • Sugestie:
    • Rurkę podczas burzliwej fermentacji można napełnić roztworem pirosiarczanu potasu
    • Podczas cichej fermentacji można użyć oleju roślinnego (nie odparowuje)
  • Plusy:
    • Łatwa w myciu
    • 6 komór
    • Zaślepka anty mucha – hamuje odparowywanie
  • Minusy:
    • wysoka

Plastikowa rurka fermentacyjna typu duplex

  • Sugestie:
    • Rurkę podczas burzliwej fermentacji można napełnić roztworem pirosiarczanu potasu
  • Plusy:
    • Łatwa w myciu
    • Cicha praca
    • Zaślepka anty mucha
    • Niska
  • Minusy:
    • Ryzyko zassania wody w przypadku wiadra fermentacyjnego

Plaato Elektroniczna rurka fermentacyjna

  • Plusy:
    • Kontrola fermentacji
    • Pomiar blg
  • Minusy:
    • Pojemnik fermentacyjny musi być szczelny
    • cena

Wybór pojemników fermentacyjnych jest bardzo duży. Podobnie jest z akcesoriami dostępnymi dla nich. Podczas robienia kolejnych miodów pitnych, każdy dojdzie do pewnych wniosków i dopasuje sprzęt dla odpowiedni dla siebie.

Każdy ma spora szanse ze odziedziczył gąsior po dziadku i nie musi wydawać na ten sprzęt już pieniędzy.

Zapraszam do poprzednich postów

Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 1 – Sprzęt: Garnki, garnuszki, kociołki i kotły

Krótko: Czym jest miód pitny?

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj 

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

9 komentarzy do “Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 2 – Pojemniki fermentacyjne i akcesoria dodatkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.